Care sunt cele mai scumpe 8 tablouri din lume?

galerie de arta

Arta reprezinta combinarea unui talent artistica cu imaginatia si creativitatea in vederea obtinerii obiecte ce fac parte din categoria frumosului si a esteticului. Insa cel mai frumos lucru legat de arta sta in diversitatea formelor pe care le capata si in miile de moduri in care poate fi perceputa de persoane diferite. Acesta este si motivul pentru care fiecare expert si artist ofera propria definitie pentru arta, bazata pe experienta si emotiile proprii.

Arta capata forma sa cea mai expresiva si de impact cand este transpusa in tablouri. Acestea ofera o libertate mult mai mare, prin stiluri, culori, nuante, apasari de pensula si multe altele. Asta in comparatie cu alte forme de arta, precum sculptura, care este ceva mai limitata.

De ce sunt tablourile atat de scumpe?

Pretul unui tablou este dat in primul rand de cererea de pe piata. In special cand te gandesti ca majoritatea colectionarilor sunt milionari si miliardari. Insa, in stabilirea pretului unor tablouri intra mai multe aspecte:

  • Artistul – impactul pe care munca artistului a avut-o pentru definirea curentului si a perioadei cantareste cel mai greu in valoarea picturii. In cele mai multe cazuri, preturile tablourilor au crescut dupa moartea acestora. Adica, cine nu ar vrea sa aiba un tablou al faimosului Leonardo da Vinci? Insa, in acest moment mai exista mai putin de 30 de tablouri ale artistului.
  • Calitatea picturii. Acest aspect ramane la latitudinea expertilor in arta, care analizeaza modul in care o idee este redata, tehnica utilizata pentru pictura si corectitudinea realizarii in conformitate cu stilul in care se incadreaza.
  • Materialele utilizate si perioada de timp. De exemplu, o pictura din secolul XVI va costa semnificativ mai mult decat un tablou de arta moderna. Asta in special pentru ca stilurile secolelor trecute sunt mult mai importante pentru arta, dar si pentru ca paleta materialelor era mult mai saraca. De aici rezulta faptul ca artistul a putut crea o capodopera, fara prea multe instrumente disponibile.
  • Stilul – acest lucru este in stransa legatura cu piata de achizitie in care se incadreaza. Exista piete unde cele mai scumpe tablouri sunt cele in stil abstract, in timp ce pe alte piete, acelasi stil este devalorizat.

Care sunt cele mai scumpe tablouri din lume?

7. Tipatul, de Edvard Munch (1893). Aceasta pictura, evaluata la 119.9 milioane de dolari este cea mai scumpa pictura achizitionata la licitatie. Este de asemenea singurul tablou al lui Munch care inca se afla intr-o colectie privata.

tablouri munch

6. Portetul Adelei Bloch-Bauer I, de Gustav Klimt (1907). Tabloul, achizitionat de o galerie din New York pentru 135 de milioane de dolari, face acum parte dintr-o expozitie cu obiecte de arta evreiesti, salvate de distrugerile regimului nazist, care au avut loc in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

tablouri klimt

5. Femeie III, de Willem de Kooning (1953). A fost cumparata pentru suma de 137.5 milioane de dolari si face parte dintr-o serie de 6 picturi din perioada 1951-1953, care au urmarit subiectul femeii. Este de asemenea, singura pictura din aceasta serie care se afla in privat.

tablouri femeie3

4. No. 5, de Jackson Polloc (1948). Aceasta pictura a reprezentat obiectul unei trazactii private intre David Geffen si David Martinez, in valoare de 140 de milioane de dolari.

tablouri pollock

3. Trei studii ale lui Lucian Freud, de Francis Bacon (1969). Aceasta este pictura care a surclasat Tipatul lui Munch drept cea mai scumpa pictura vanduta la licitatie, cu 142.4 milioane de dolari.

tablouri bacon

2. Visul, de Pablo Picasso (1932). Aceasta este una dintre cele mai senzuale si mai cunoscute picturi ale lui Picasso. Reprezinta un portret al iubitei lui, Marie-Therese Walter, asezata pe un fotoliu rosu, cu ochii inchisi. Este evaluata la 155 de milioane de dolari. S-a incercat vanzarea acestei piese in 2006, de la Steven Wynn pentru Steven Cohen. Aceasta nu s-a finalizat, deoarece Wynn a deteriorat tabloul.

tablouri picasso

Jucatorii de carti, de Paul Cezanne (1895)

tablouri scumpe

Pretul exact al acestui tablou nu este cunoscut, estimarile pleaca de la 259 de milioane de dolari, pana la 320 de milioane. Pictata in perioada finala a vietii lui Cezanne, pictura este considerata o punct de cotitura pentru arta pictorului.

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *