Capela Sixtina – capodopera din Vatican a artei renascentiste

arta si pictura

Capela Sixtina este o constructie religioasa imensa in inima Orasului Vatican, in centrul Romei. Precum intreaga Italie, capela este renumita pentru arta reprezentativa a perioadei Renascentiste. Mai exact, este considerata o adevarata opera de arta multumita muncii lui Michelangelo. Acesta a pictat tavanul capelei. Majoritatea turistilor care viziteaza capitala Italiei se opresc si in Vatican. Asta avand in vedere ca este doar la cateva statii de metrou de centrul Romei. Astfel, Capela Sixtina atrage mai bine de 5 milioane de vizitatori din toata lumea, anual.

Capela Sixtina – istoric

Constructia de astazi este asezata pe fundatia unei capele mult mai vechi, cunoscuta sub numele de Capela Magna. Capela Sixtina pe care o vedem astazi dateaza din anul 1477, cand Papa Sixtus IV a decis reconstruirea ei, fiind de asemenea numita dupa acesta. Masurand 40 de metri in lungime, 13 in latime si 20 in inaltime si asemanandu-se cu constructia biblica a Templului lui Solomon din Ierusalim, Capela este destul de simpla din exterior. De aceea vei fi placut surprins cand vei intra si vei vedea frumusetea din interior.

Initial, tavanul capelei a fost pictat de alti artisti extrem de talentati, Botticelli si Rosselli, cu un model simplu de cer instelat. Dupa ceva timp, noul Papa, Julius al II-lea a vrut o redecorare, pentru care l-a vrut pe Michelangelo. Acesta s-a considerat din totdeauna un sculptor, motiv pentru care nu era incantat de aceasta slujba. Insa a acceptat la insistentele Papei.

Ce picturi se regasesc in Capela Sixtina?

Pe tavanul Capelei, Michelangelo a ales sa prezinte 9 scene biblice din capitolul Geneza. Cele mai cunoscute sunt Crearea lui Adam, Separarea Luminii de Intuneric, Caderea Luciferica si Alungarea din Eden.

Ultima judecata

Dupa mai bine de 20 de ani de la pictarea tavanului, lui Michelangelo i s-a cerut sa decoreze peretele din spatele altarului. Aici este descrisa printr-o pictura imensa a 2-a venire a lui Hristos si judecata tuturor oamenilor. In pictura, cei care sunt binecuvantati si merg in Rai sunt in partea dreapta, iar cei blestemati, destinati Iadului, sunt in partea stanga, torturati de demoni.

altarul din capela sixtina

Se crede ca Michelangelo a realizat un autoportret inclus in fata cadavrului lui Holofrenes, pentru a-si arata indignarea fata de misiunea de a picta capela. Pentru artist, aceasta munca a fost extenuanta, mai ales cand relatia sa cu Biserica Catolica nu era tocmai buna.

Secrete ascunse in picturi

Mai multi istorici si oameni de stiinta au venit cu diferite teorii cu privire la indicii subtile ale frustrarii lui Michelangelo, prezentate in operele biblice. Fiind un sculptor de profesie, acesta era pasionat de corpul uman si chiar studia cadavre pentru a intelege anatomia mai bine. De aceea, se crede ca forma din spatele lui Dumneze din fresca cu Creatia lui Adam este de fapt forma creierului uman. Mesajul ar fi ca darul divin, religia si credinta sunt inventii ale omului. Alte pareri sugereaza ca de fapt forma din spatele lui Dumnezeu este un rinichi. De asemenea, se crede ca si pictura despre Separarea Luminii de Intuneric contine forma unei celule cerebrale.

facerea lui adam in capela sixtina

Capela Sixtina este una dintre cele mai mari opere ale lumii, care se prezinta si astazi intr-o forma excelenta, multumita metodelor de restaurare moderne. Asigurati-va ca aveti timp sa petreceti in interiorul ei pentru a admira si a intelege povestile din spatele picturilor. Dat fiind numarul mare al acestora, puteti rata detalii fascinante. In plus, fotografierea este interzisa in interiorul Capelei.

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *