Atunci cand iti doresti o gradina productiva, fara o investitie prea mare, ai la dispozitie una dintre cele mai vechi si apreciate solutii impotriva daunatorilor. A fost folosita inclusiv de bunicii nostri, pe vremea cand se bucurau de recolte roditoare, gustoase si sanatoase.
Solutia minune poarta numele de zeama bordeleza, una dintre cele mai cunoscute fungicide, folosita de foarte multi agricultori. In continuare, vom prezenta cateva informatii despre modul de utilizare si beneficiile acesteia.
Zeama bordeleza – Mod de actiune
Zeama bordeleza este un pesticid cu actiune aglicida si fungicida. Solutia este folosita, in special, pentru protejarea pomilor fructiferi, fructelor, cat si legumelor. Produsul are la baza piatra vanata, var stins si apa. Este regasita sub forma de pudra albastra, care se amesteca cu apa.
Cum se prepara si aplica zeama bordeleza
Concentratia recomandata este cuprinsa intre 0.75-2%.
Pentru prepararea a 100 l de zema bordeleza, suficienta pentru un hectar este nevoie de:
- 1 Kg de var stins;
- 1 Kg de piatra vanata;
- 100 l de apa.
Piatra vanata trebuie dizolvata in 50 l apa, iar in alt recipient trebuie dizolvat si varul stins, tot in 50 l de apa. Ulterior, solutia de piatra vanata se amesteca impreuna cu varul stins, de preferat intr-un recipient de plastic sau de lemn.
Aplicarea difera in functie de tipul de cultura, insa este recomandat sa se foloseasca maximum 2.5 Kg de piatra vanata pe an.
Boli combatute de zeama bordeleza
- Rapanul;
- Mana;
- Alternarioza;
- Monilioza;
Aplicare zeama bordeleza – Precautii
Desi solutia este folosita inca de pe vremea bunicilor, asta nu inseamna ca nu trebuie sa luam masuri de precautie in timpul utilizarii. Zeama bordeleza nu trebuie preparata niciodata in recipiente metalice. Asa cum am mentionat anterior, trebuie folosit fie un recipient din plastic, fie unul din lemn.
Alte aspecte importante
- Zeama bordeleza nu se aplica in combinatie cu alte pesticide;
- In timpul aplicarii se folosesc echipamente speciale, astfel incat sa se elimine riscul inhalarii vaporilor sau stropirea pielii;
- Se foloseste hartie de pH pentru determinarea pH-ului. In momentul in care solutia intra in contact cu hartia, iar aceasta capata o culoare usor albastruie, atunci pH-ul este neutru sau alcalin;
- Tratamentul cu zeama bordeleza trebuie aplicat in perioada de repaus vegetativ;
- Dupa aplicarea tratamentului cu zeama bordeleza, legumele pot fi consumate dupa 15 zile.
Zeama bordeleza este o solutie folosita de foarte multi ani, iar de fiecare data a inregistrat rezultate exceptionale. In prezent, este cunoscuta ca fiind cea mai eficienta metoda de a tine daunatorii la distanta.