Util pentru constructori – Cate tipuri de carote exista si la ce se folosesc

Una dintre cele mai folosite scule de catre constructori, dar nu numai, este bormasina. Ea ocupa un loc important pe lista accesoriilor utilizate de meseriasi tocmai datorita avantajelor pe care le detine: poate fi de folos in mai multe situatii, atat pe santiere, cat si in gosopodariile oamenilor, nu necesita prea multe cunostinte pentru a putea fi manevrata si reprezinta unul dintre cele mai accesibile echipamente.

In cazul in care ai in plan sa realizazi lucrari complexe si trebuie sa obtii gauri de dimensiuni mari, cu siguranta ai nevoie de carota pentru bormasina ta. Vei descoperi mai departe cate tipuri de carote exista si la ce se folosesc!

Carota beton

Carota beton se mai regaseste si sub numele de freza tip coroana ori carota diamantata si este utila in procesul de decupare a diferitelor tipuri de beton, asfalt, BCA sau azbociment. In plus fata de aceasta utilitate, carota beton este indicata si pentru a perfora placi realizate din aschii de lemn presate cu ciment. Atentie! La randul lor, carotele pentru beton se impart in mai multe categorii: umede, uscate sau universale. In functie de necesitatile tale, poti alege din cele 3 tipuri.

Atunci cand urmeaza sa achizitionezi carota beton, orienteaza-te si asupra unei masini de carotat. Cu siguranta iti va fi utila!

Carota pentru lemn

Daca materialul pe care vrei sa-l gauresti este lemnul, atunci carota pentru lemn este cea mai potrivita pentru a obtine rezultatele dorite. De asemenea, pe langa clasicul lemn, acest tip de carota poate perfora si: scanduri, pal, mdf, parchet etc. Nici placile din rigips sau materialele din plastic nu sunt greu de gaurit cu ajutorul unei carote pentru lemn. Totusi, ca lucrarea ta sa fie perfecta, iti recomandam sa citesti cu atentie instructiunile aflate pe ambalajul carotelor.

Carota pentru zidarie

Chiar daca dupa denumire ai putea spune ca aceasta carota este ideala doar pentru gaurile in zidarie, trebuie sa stii ca are si alte intrebuintari, precum gaurirea BCA-ului, betonului poros sau abzocimentului. Este important de stiut ca poti gauri zidaria cu ajutorul unei carote pentru beton, insa procesul invers nu este posibil. Niciodata sa nu folosesti o carota de zidarie pentru a obtine o gaura intr-un zid de beton!

Daca ai nevoie de o carota pentru instalarea prizelor sau a dozelor, trebuie sa achizitionezi un anumit tip de carota si anume carota pentru doze.

Carota pentru ceramica

Carota pentru ceramica este ideala pentru lucrarile de renovare, mai precis pentru perforarea gresiei si a faiantei, dar si pentru cea a ceramicii fine. Ea se gaseste si sub denumirea de coroane diamantate tocmai datorita gradului de rezistenta ridicat al diamantului.

Acum ca ti-am prezentat tipurile de carote si la ce se folosesc acestea, trebuie sa stii ca mai exista inca doua criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand urmeaza sa achizitionezi o carota:

  • Diametrul gaurii;
  • Grosimea materialului ce urmeaza a fi perforat.

Spor la treaba!

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *