Antreprenorii au posibilitatea de a infiinta o firma atat pe perioada determinata, cat si nedeterminata. Daca aleg prima varianta, odata cu incheierea duratei de viata a unei societati, aceasta trebuie sa fie radiata din Registrul Comertului.
Radierea unei firme poate fi realizata in mai multe situatii: fie atunci cand intampini dificultatii financiare, fie atunci cand pur si simplu afacerea nu mai functioneaza.
Un prim pas pe care trebuie sa il realizezi atunci cand urmeaza sa iti radiezi firma este lichidarea. Aceasta poate fi atat voluntara, cat si involuntara si reprezinta procesul antemergator radierii.
Ce presupune procesul de radiere firma
Radierea unei firme este ultimul pas din intregul procedeul de dizolvare voluntare a unei societati. Conform procedurilor ORNC, este un pas obligatoriu. Astfel, este esential ca fiecare antreprenor ce are in plan infiintarea unei firme sa cunoasca toti pasii necesari pentru radierea acesteia. Doar in aceste conditii se elimina riscul penalitatilor ce duc la impiedicarea radierii firmei.
Ce conditii trebuie sa respecti pentru radierea unei firme
Inainte de a radia o firma, trebuie sa ai in vedere cateva conditii, iar cea mai importanta dintre acestea spune ca nu trebuie sa ai datorii.
Lichidarea firmei poate fi solicitata de creditori (in cazul in care firma figureaza cu datorii neplatite), de actionarii firmei, dar se poate realiza inclusiv atunci cand societatea nu indeplineste conditii legale de functionare, de exemplu, depasirea valabilitatii sediului social.
In cazul in care firma este lasata la voia intamplarii, atoritatile se vor sesiza si vor initia procesul de rediere al firmei.
Acte necesare pentru radierea unei firme
Inainte de radierea propriu-zisa a firmei, ai nevoie de o documentatie speciala pe care trebuie a o depui la Registrul Comertului si se realizeaza in patru etape:
Prima etapa
- Completarea formularului pentru depunerea actelor de radiere a firmei insotita de procesul verbal care atesta ca toti actionarii firmei sunt de acord cu aceasta decizie;
- Imputernicirea (in cazul in care este desemnata o alta persoana pentru realizarea pasilor de radiere);
- Dovada platii realizate pentru dizolvarea firmei (impusa de Registrul Comertului).
A doua etapa
- Depunerea unei noi cereri de inregistrare, regasita la Registrul Comertului;
- Hotararea actionarilor sau judecatoreasca privind numirea lichidatorului;
- Semnatura lichidatorului si actul de identitate.
A treia etapa
- Depunerea situatiei financiare a companiei alaturi de dovada platii si de formularul eliberat de Registrul Comertului;
- Situatia financiara de repartizare si de lichidare a activelor firmei.
A patra etapa
- Depunerea cererii de radiere a firmei;
- Depunderea situatiei financiare de lichidare si repartizare a activelor, precum si certificatul de autorizare si cel de inregistrare ale firmei.
Acestea sunt etapele pe care trebuie sa le urmezi atunci cand iti doresti sa radiezi o firma, insa desi pare simplu, este un proces destul de complex si anevoios. Trebuie sa fii foarte informat atunci cand iei o decizie si este recomandat sa apelezi la servicii de radieri firme pentru a-ti simplifica intreg procesul.
Atentie! Conform legislatiei in vigoare, lichidarea unei firme poate fi realizata inclusive la cererea ANAF, iar daca personaele responsabile nu actioneaza conform solicitarii, acestea vor suporta consecinte legale.