Stropirea pomilor fructiferi iarna – Tot ce trebuie sa stii

Pomii fructiferi au nevoie de tratament fie ca prezinta sau nu semne de boala. Stropirea se realizeaza in  orice anotimp, inclusiv iarna, in perioada de repaus vegetativ.

Lunile potrivite pentru stropirea pomilor fructiferi iarna sunt ianuarie si februarie, iar tratamentul se aplica in scopul combaterii bacteriilor ce pot provoca boli grave. De exemplu, cei mai de temut daunatori ce pot afecta considerabil pomii fructiferi pe timp de iarna sunt acarienii.

Tratamentele trebuie aplicate doar in conditii meteorologice favorabile, atunci cand temperaturile depasesc 5 grade Celsius, fara ploaie si vant.

Pomii care necesita stropire de iarna

  • Mar – Tratamentul se poate aplica atat in luna februarie, cat si in luna martie pentru combaterea paduchilor San Jose. Inainte de stropire, toate ramurile atacate de fainare trebuie indepartate;
  • Prun – Necesita tratament in timpul repausului vegetativ pentru combaterea acarienilor, afidelor si a sporilor de ciuperci. Recomandat este ca acesta sa se aplice dupa indepartarea ramurilor uscate si dupa taierile de fructificatie;
  • Piersic si Cais – In cazul acestora, tratamentul trebuie aplicat in lunile ianuarie-februarie pentru combaterea basicarii frunzelor. Poate fi aplicat si mai des daca basicarea a afectat pomii cu un an anterior;
  • Visin si Cires – Visinul si Ciresul necesita aplicarea unui tratament dupa taierea de fructificare si inainte de dezmugurire. Pentru stropirea se folosesc insecticide in scopul combaterii paduchilor tesosi, oualor de afide, sporilor de ciuperci si a paianjenilor.

Daunatorii care afecteaza pomii fructiferi pe timp de iarna

Lunile de iarna, in special perioada ianuarie-februarie, este propice pentru dezvoltarea paduchilor de San Joe, a paianjenului rosu, dar si a altor insecte si acarieni care daca nu sunt combatute, impiedica startul optim in perioada de vegetatie. Una dintre cele mai eficiente solutii pentru pastrarea unei livezi sanatoase pe timp de iarna este aplicarea unui ulei horticol. Atenie, insa! Acest produs nu se foloseste in paralel cu zeama bordeleza sau alte tratamente pe baza de sulf.

Dupa ce pomii au traversat cu succes sezonul rece si au ajuns in perioada vegetativa, trebuie ales un plan de stropire in functie de tipul pomilor fructiferi. Tratamentul aplicat iarna nu trebuie personalizat, este unul general ce se aplica indiferent de speciile pomicole regasite in livada.

Desi luna ianuarie este cea mai geroasa in general, pomii tratati corespunzator nu vor avea de suferit deoarece inghetul nu afecteaza mugurii. De asemenea, fluctuatiile de temperatura (zile calde si nopti reci), sunt favorabile calirii pomilor. Acestia au nevoie de un anumit numar de ore geroase.

Nu uita, tratamentele de iarna se aplica doar atunci cand copacii sunt complet lipsiti de frunze, inaintea aparitiei primilor muguri de primavara.

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *