Finanțarea afacerii tale: Cum poți acoperi eficient eventualele sincope de cash flow?

Potrivit Business Insider, 82% dintre afaceri eșuează din cauza problemelor legate de cash flow (fluxul de numerar). O lipsă de cash flow se întâmplă atunci când mai mulți bani curg ”dintr-o” afacere decât curg ”în” acea afacere.

De exemplu, dacă datoriile tale sunt de plată înainte de intrarea creanțelor (bani din vânzări pe care nu le-ai încasat încă), te vei confrunta cu probleme legate de fluxul de numerar. La rândul său, acest lucru înseamnă că nu vei putea plăti facturile la timp, ceea ce poate duce la probleme mai mari, cum ar fi realizarea salariului în timp util și confruntarea cu probleme de  solvabilitate. Dacă dorești să îmbunătățești fluxul de numerar, gândește-te la implementarea câtorva dintre următoarele strategii.

Închiriază, nu cumpăra

Deoarece leasing-ul pentru consumabile, echipamente și bunuri imobiliare, de obicei, sfârșește prin a fi mai scump decât cumpărarea, evident acest lucru poate părea contraintuitiv (cu excepția cazului în care compania ta chiar este plină de bani), totuși te poate ajuta să menții un flux de numerar pentru operațiunile de zi cu zi.

Prin leasing plătești în trepte mici, ceea ce ajută la îmbunătățirea fluxului de numerar. Un bonus suplimentar este că plățile de leasing reprezintă o cheltuială de afaceri și, prin urmare, pot fi scoase din impozitele tale.

Oferă reduceri pentru plata anticipată

Toată lumea iubește un stimulent și, dacă oferi clienților o reducere deoarece își plătesc facturile din timp, creezi o situație de câștig-câștig pentru amândoi. Obținerea numerarului devreme te ajută la fluxul de numerar, desigur.

Formează o Cooperativă de cumpărare

Gândește-te la puterea numerelor și găsește alte companii cu aceeași idee care doresc să-și pună în comun numerarul pentru a negocia prețuri mai mici cu furnizorii, care oferă de obicei reduceri importante firmelor mari care cumpără în vrac.

Îmbunătățește-ți inventarul

Fă o verificare a inventarului. Apoi fă o listă a acelor bunuri pe care le cumperi și care nu se mișcă în același ritm cu celelalte produse. Ele leagă o mulțime de bani și ar putea afecta fluxul de numerar.

În loc să cumperi mai mult din ceea ce nu se vinde, scapă de el – chiar dacă trebuie să-l vinzi cu reducere. Este greu să te îndepărtezi de produsele de care te îndrăgostești, sperând că într-o zi vei vedea în mod magic cererea crescută, dar asta nu se întâmplă aproape niciodată. Fii obiectiv, nu emoțional.

Trimite facturile imediat

Vei vedea că creanțele vor intra mai rapid în acest fel. Asigură-te că înțelegi noțiunile de bază despre cum să creezi o factură bună. Vei dori ca facturile tale să fie ușor de citit și ca termenii să fie clar precizați. Alege data scadenței în câteva locuri (de preferință cu caractere aldine), inclusiv în partea de sus a facturii și pe fișa de plată din partea de jos. Include instrucțiuni clare cu privire la tipurile de plată acceptate. Dacă percepi taxe de plată cu întârziere, asigură-te că incluzi și aceste informații.

Ia în considerare opțiunile de împrumut

Lipsa fluxurilor de numerar apare atunci când mai mulți bani ies din compania ta decât intră în companie. O soluție pentru a rezolva problema este de a găsi o modalitate de a aduce bani în afacere. Poți face acest lucru cu un împrumut de afaceri sau cu un avans de card de credit. Cu toate acestea, înainte de a prelua datorii comerciale, asigură-te că înțelegi ratele dobânzii, astfel încât să iei o decizie înțeleaptă. Pentru aceasta te poți folosi de credite pentru IMM-uri de la Termene.ro, un produs special de creditare pentru dezvoltarea afacerii tale sau pentru acoperirea unor nevoi punctuale de flux de numerar.

Folosește plăți electronice

Dacă tu plătești electronic, poți aștepta până în dimineața zilei în care trebuie să achiți o factură. Acest câștig de timp îți îmbunătățește fluxul de numerar. De asemenea, poți utiliza un card de credit de afaceri, deoarece unii oferă o perioadă de grație de până la 21 de zile, ceea ce poate face mult pentru a-ți crește fluxul de numerar. S-ar putea chiar să primești bani înapoi. Dar nu acumula prea multe datorii.

Linia de fund

Fluxul de numerar sănătos este rezultatul operațiunilor care rulează eficient și fără probleme. În timp ce implementezi unul sau toți cei șapte pași de mai sus care ar trebui să te ajute să crești fluxul de numerar al afacerii tale, vei dori, de asemenea, să te asiguri că iei deciziile corecte și în ceea ce privește marketingul, serviciul pentru clienți, dezvoltarea produselor sau serviciilor și achiziția de clienți noi. De aceea, este esențial să îți revizuiești și să-ți actualizezi întreg planul de afaceri în mod regulat, pentru a te asigura că anticipezi tendințele și provocările înainte ca acestea să îți afecteze profitabilitatea.

Distribuie Articolul
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *