Una dintre cele mai renumite metode prin care betonul slefuit poate capata un aspect placut este vopsirea acestuia. Vopselele pentru beton pot fi regasite intr-o gama variata de culori, poate chiar mai numeroasa decat cea a baitului acid. Mai mult decat atat, acest tip de vopsea nu este reactiv chimic cu betonul si ofera posibilitatea de a controla tot acest proces cu usurinta si chiar de a crea modele complexe din punct de vedere grafic.
Principalul beneficiu oferit de coloranti este reprezentat de patrunderea cu usurinta in pardoselile de beton si crearea efectelor de culoare translucide. Acest lucru se datoreaza continutului de pigmenti organici foarte fini.
Daca ai in plan sa vopsesti o pardoseala din beton dupa slefuire, iata cateva sfaturi care cu siguranta iti vor fi utile!
Care este momentul potrivit pentru vopsirea pardoselei din beton slefuit
Specialistii recomanda ca vopseaua sa fie aplicata la nivelul arenitului, pana la ultima etapa si anume cea de lustruire. Dupa care, este indicat sa folosesti un sigilant. Unul dintre cei mai consacrati autori ai cartilor de specialitate afirma ca vopseaua pentru beton aplicata la un arenit de 400, in urma sigilarii placii, a fost un adevarat succes. Explicatia este reprezentata de gradul de solubilitate a colorantilor. Atentie, insa, acest lucru difera in functie de starea betonului, asa ca nu uita sa te informezi inainte, de preferat, de la producatorul vopselei!
Pont: Curata vopseaua de reziduri inainte de vopsire. In felul acesta, eviti intinderea culorii.
Aplicarea vopselei dupa slefuire beton – ustensile necesare
Atunci cand vine vorba de aplicarea unei vopsele pe baza de solvent, indicat este sa folosesti un pulverizator fara aer (care dispune de o doza conica rezistenta la acetona) sau o pompa, pentru a obtine un aspect uniform. Daca suprafata pe care o vopsesti nu este de dimensiuni prea mari, poti aplica vopseaua cu ajutorul unei perii de aer. Nu este recomandat sa utilizezi pensula deoarece colorantii se usuca rapid, iar asta poate conduce la aparitia urmelor.
Cat priveste vopselele pe baza de apa, acestea pot fi aplicate cu ajutorul pensulelor traditionale. In cazul suprafetelor netede, o nuanta pala poate fi rezultata din tamponarea suprafetei cu un berete sau o carpa.
Vopsea pe baza de apa si solventi – diferente
In unele cazuri, solventii ajung gata de utilizare, iar in altele vin doar in forma de pulbere si trebuie amestecati cu acetona inainte de aplicare. Atentie! Toti solventii sunt extrem de inflamabili, asa ca asigura-te ca esti echipat corespunzator (ochelari de protectie, aparat respirator si manusi de protectie) in timpul procesului distribuirii vopselei. Un alt aspect pe care trebuie sa il iei in calcul este ventilarea camelei. Asigura-te ca nu exista foc deschis!
Principalul avantaj al vopselelor pe baza de apa este reprezentat de faptul ca toate sunt pregatite pentru aplicare si nu este nevoie de amestecare. Totusi, specialistii afirma ca ambele tipuri de vopsele pot fi aplicate in acelasi stadiu (arenit de 400). Oricum, pentru a te asigura ca vei obtine rezultatele dorite, foloseste un sigilant pentru vopselele pe baza de apa.
Speram ca aceste sfaturi iti vor fi utile pentru vopsirea pardoselei. Daca totusi nu ai ajuns in acest stadiu si inca te informezi cu privire la procesul de slefuire beton, specialistii Taiere Beton iti stau la dispozitie cu servicii de calitate superioara. Mult spor!