Un angajat cu un program full time, adica 8 ore de munca petrecute la birou, produce anual o cantitate impresionanta de deseuri. In medie, un angajat acorda mai mult timp jobului decat activitatilor casnice, astfel procesul de reciclare ar trebui sa se afle pe lista prioritatilor zilnice.
Cea mai mare parte din deseurile generate la birou este compusa din hartie. Studiile arata ca mai mult de 30% din foile printate sfarsesc la cosul de gunoi, pana la terminarea programului. Evident, pe langa hartie, se mai adauga si alte materiale precum: caserolele de unica folosinta, paharele de cafea, tacamurile din plastic, etc.
Indiferent de marimea firmei, obligativitatea colectarii exista fie din punct de vedere legal, fie din punct de vedere moral, in functie de caz. Cu toate acestea, lucrurile pot fi imbunatatite si mai mult. Atat prin incurajarea constanta a angajatilor sa colecteze, cat si prin contractarea unui centru de reciclare care sa preia deseurile.
Cum reduci deseurile din hartie de la birou?
Asa cum am mentionat anterior, majoritatea deseurile constau in hartie. Prin urmare, trebuie sa iei in calcul cateva aspecte:
- Poti achizitiona hartie reciclata;
- Poti reduce printarea facturilor si le poti genera in format electronic;
- Reutilizeaza hartia ori de cate ori ai ocazia.
Cum reduce deseurile din plastic de la birou?
Diminuarea utilizarii plasticul este un pas important pe care il poti face la birou:
- Incurajeaza angajatii sa vina la birou cu propriile cani si sa renunte la paharele din plastic in care consumi apa sau cafea.
- Inlocuieste tacamurile de unica folosinta cu cele din ceramica;
- Utilizeaza caserolele din sticla in detrimentul celor din plastic.
Sfaturi pe care le poti pune in aplicare la birou pentru a veni in prijinul naturii
- Implementeaza o zona speciala unde se poate recicla selectiv: hartie, plastic, sticla, etc.;
- Posibilitatea lucrului de la distanta poate fi unul dintre cele mai eficiente metode prin care poti reduce poluarea si nu numai. De exemplu, in zilele de work from home nu trebuie sa te mai deplasezi cu masina la birou;
- Investitia intr-un uscator de maini poate fi, de asemenea, una inteligenta. Astfel, consumul de servetele se va diminua;
- Echipeaza bucataria biroului doar cu electrocasnice care fac parte din clasa energetica A++ sau A+++.
Ecoremat este partenerul tau de incredere
Ecoremat este centrul de reciclare din Bucuresti care incurajeaza protejarea naturii, inclusiv la birou. Eliminarea tacamurilor de unica folosinta, paharelor din plastic sau achizitionarea hartiei reciclate pot fi primii pasi catre un mediu mai sanatos.