Covorul are o multime de avantaje intr-o locuinta: ofera o estetica placuta, asigurand acea senzatie de caldura si confort, ofera confort fizic instant si protejeaza impotriva accidentarilor copiilor.
Pe piata exista o varietate uriasa de covoare, insa nu este suficient sa achizitionezi un covor de calitate pentru a te putea bucura de el. Conform celor de la Startdecor.ro, odata ce este achizitionat covorul trebuie sa fie si ingrijit corect. Iata, asadar, cateva reguli esentiale de intretinere si curatare a covorului sau a mochetei din casa ta:
- Aspira covorul saptamanal sau chiar de 2 ori pe saptamana. Procesul nu dureaza mult si este extrem de important deoarece elimina impuritatile instalate printre firele covorului. In cazul in care se neglijeaza aspirarea, firele de praf pot deveni alergice si pot crea o multime de probleme. In plus, covorul se va degrada mult mai repede.
- Ai grija la solutiile de curatare pe care le folosesti. Ocazional, covorul trebuie sa fie spalat. Atunci cand o faci este bine sa ai grija la solutiile pe care le folosesti. Acestea trebuie sa fie potrivite materialului din care este realizat covorul. Pe piata exista o multime de materiale : lana, bumbac sau alte fibre naturale, polipropilena, acryl, etc. In functie de material, solutia folosita trebuie sa fie diferita.
- Atunci cand versi ceva pe covor, curata cat se poate de repede. Accidentele nu pot fi prevazute, insa pot fi corectate repede. Daca ai varsat cafea, sos sau alte alimente si bauturi pe covor, curata cat mai repede, pana ce acestea intra in tesatura.
- Nu smulge fire din covor. Daca descoperi fire rebele care ies din covor, cea mai buna solutie este aceea de a le taia, nu de a le smulge. Daca le smulgi exista riscul sa fie distruse si alte fire, nu doar cel rebel.
- Evita sa lasi covorul sub piese grele de mobilier! O piesa grea de mobilier pusa pe covor va duce la deformarea acestuia: firele se aplatizeaza iar culoarea din zona in care este pusa piesa de mobilier isi pierde intensitatea. In situatia in care este imposibil sa respecti aceasta regula, este bine sa il intorci cat mai des, in asa fel incat punctele de presiune sa fie cat mai variate.
Daca poti, incearca sa nu calci incaltat pe covor! Praful de afara isi va gasi imediat locul in fibrele sale. In cazul in care preferi sa circuli incaltat, aspirarea trebuie sa se faca ceva mai des: o data la 2-3 zile.