Dincolo de functia practica, de imprejmuire a unei suprafete, gardurile au, din ce in ce mai mult, un tot mai pronuntat caracter estetic. In functie de locul in care il instalezi, de terenul pe care il inconjoara si de bugetul pe care il aloci, vei putea alege dintr-o gama diversa de modele din lemn, piatra, beton sau metal.
Lemnul, solutia naturala
Lemnul este cel mai vechi si mai popular material utilizat pentru confectionarea gardurilor. Esenta, culoarea si modelul sunt chestiuni ce tin de stil, buget si utilitate. In functie de inaltimea dorita si de suprafata de imprejmuit, poti alege de la simple stinghii pentru gradina pana la pari sculptati din lemn de esenta tare. Intretinerea gardului din suprafata lemnoasa este o activitate periodica si presupune aplicarea de lac si tratament, remedierea problemelor cauzate de imbatranirea lemnului si inlocuirea elementelor, la anumite intervale de timp. Caldura si umiditatea provocate de soare si de intemperii afecteaza aspectul si structura gardurilor din lemn. Cu toate acestea, cand vine vorba de rustic, lemnul e alegerea naturala.
Metalul, alegerea practica
Pentru constructii rezidentiale sau gospodarii, cea mai rezistenta solutie de ingradire este metalul. Daca, pana in urma cu cativa ani, plasa de sarma era singura optiune disponibila, intre timp gardurile metalice au castigat mult la capitolele utilitate practica si estetic. Poti obtine protectia si intimitatea propriei curti printr-o imprejmuire cu plasa pentru gard de la emenatwork, din materiale rigide sau flexibile, zincate sau de culoare verde. Avantajul plasei metalice este ca te ajuta sa improvizezi, cand vine vorba de amenajarea unui gard unic. Spre exemplu, prin alaturarea a doua randuri de plasa, poti obtine un gard de timp gabion, umplut cu pietre, care fac sa para ca imobilul tau este inconjurat de elemente naturale, in cel mai pur stil mediteraneean.
Fierul forjat, clasic si elegant
Datorita durabilitatii, intretinerii si reparatiilor usoare, gardul din fier forjat este alegerea potrivita pentru arhitectura caselor. Elementele de fier forjat pot fi alese dintr-o multime de forme si modele ce se imbina cu ajutorul unor stalpi din beton. Placarea exterioara cu piatra a bordurii si a stalpilor poate transforma gardul intr-o prelungire a stilului casei. Pentru cele mai multe tipuri de garduri zidite, ai nevoie de autorizatie de construire, asadar, asigura-te ca lucrezi legal si nu iti asumi riscul unei amenzi sau impuneri de demolare.
Sipcile din lemn s-au transformat in otel
In special, in mediul rural, casele si gradinile erau imprejmuite de garduri din pari, lanti si sipci din lemn. Daca stalpii si grinzile orizontale, de legatura, erau mai rezistente, sipcile de lemn aveau de suferit din cauza loviturilor, a intemperiilor si a imbatranirii materialului. Anual, gardurile trebuiau reparate si innoite, pe alocuri sau in intregime. In 2020, sipcile din lemn sunt istorie. Modelul a ramas la fel de practic, dar materialul utilizat este metalic. In functie de distanta pe care vrei sa o lasi intre sipci, poti avea intre 7 si 9 bucati, pentru fiecare metru liniar. Sunt foarte practice, usor de montat si de intretinut. Otelul galvanizat, din care sunt confectionate, este vopsit in camp electrostatic, si, daca le cumperi de la producator, iti poti alege dimensiunile, forma si culoarea dorite. Ca elemente de legatura poti folosi stalpi din metal, piatra, caramida sau ciment.
Pentru locuinta personala, gardul este un element de design care trebuie sa iti ofere siguranta dar si senzatia ca se integreaza in stilul arhitectural si face parte din caminul tau. In cazul fermelor si gradinilor, trebuie ales din cele mai rezistente materiale, in functie de specificul zonei in care il amplasezi.