Cunoscut si sub denumirea de neuropatie de compresiune a nervului ulnar la cot, sindromul de tunel cubital este a doua cea mai frecventa mononeuropatie dupa sindromul de tunel carpian.
Cand nervul ulnar (numit si cubital) este comprimat la nivelul cotului, poate duce la dureri de mana si degete (mai exact, in degetele 4 si 5), la slabiciune in brat si la probleme de prindere a obiectelor.
Ce este sindromul de tunel cubital?
Unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, nervul ulnar porneste de undeva din zona gatului, trece prin umar si antebrat pana in maini si degete. La nivelul cotului, nervul ulnar traverseaza o stramtoare ingusta cunoscuta sub numele de tunel cubital. Nervul ulnar ofera sensibilitate degetului mic si unei parti a degetului inelar.
Sindromul de tunel cubital apare atunci cand nervul ulnar este comprimat sau iritat in tunelul cubital. Conditia afecteaza aderenta, puterea mainii si mobilitatea degetelor.
Desi sindromul de tunel cubital este a doua cea mai frecventa mononeuropatie (o tulburare care afecteaza un singur nerv), incidenta sa la nivel global este dificil de estimat.
Cauzele sindromului de tunel cubital
De cele mai multe ori, sindromul de tunel cubital este cauzat de stresul repetitiv asupra cotului, mentinerea cotului indoit pentru perioade lungi de timp (de exemplu, in timpul somnului), vibratiile la nivelul cotului, microtraumatismele repetate ale cotului, etc. Totodata, diabetul, artrita si pintenii ososi din zona cotului pot contribui la aparitia afectiunii.
Simptomele sindromului de tunel cubital
Persoanele care dezvolta sindrom de tunel cubital experimenteaza adesea dureri similare cu cele simtite atunci cand iti lovesti cotul. Pe langa aceasta senzatie de disconfort, alte semne de compresiune a nervului ulnar includ:
- furnicaturi sau amorteli in a doua jumatate a degetului inelar si in degetul mic;
- dificultati in folosirea mainii pentru efectuarea miscarilor fine;
- pierderea fortei de prindere;
- stangacie a mainii afectate;
- diminuarea coordonarii degetelor;
- pierderea sensibilitatii la nivelul degetelor 4 si 5 (in cazuri avansate);
- atrofii ale spatiilor interosoase ale mainii cauzate de diminuarea volumului muschilor intrinseci – amiotrofie, determinand un aspect de “grifa ulnara” al mainii (in cazuri grave).
Daca ai dureri de cot sau amorteala si furnicaturi ale degetelor 4 si 5, este important sa apelezi la ajutorul unui medic specializat in chirurgia mainii. Medicul iti va diagnostica starea si iti va oferi cele mai bune optiuni de tratament.
Tratamentul sindromului de tunel cubital
Medicii recomanda de obicei terapii non-invazive in tratamentul initial al sindromului de tunel cubital. Acestea pot include medicamente antiinflamatoare, injectii cu cortizon, fiziokinetoterapie, modificari ale stilului de viata si utilizarea unei atele specifice pentru mentinerea bratului drept noaptea.
Interventia chirurgicala este recomandata atunci cand utilizarea unei atele si alte tratamente non-invazive sunt ineficiente sau cand nervul ulnar este extrem de afectat. Aceasta implica eliberarea nervului ulnar de sub fascia muschiului flexor ulnar al carpului si, probabil, transpozitia nervului ulnar anterior de epicondilul humeral medial.
Informatii oferite cu ajutorul domnului doctor Vladislav Gyebnar