Junior, adult si senior: toate cele trei etape sunt momente importante in viata prietenului tau blanos si alimentele pe care i le oferi contribuie, intr-un fel sau altul, la starea lui de sanatate. Asadar, inainte de a alege un anumit tip de hrana pentru animalul tau de companie, intreaba medicul veterinar care sunt schimbarile pe care trebuie sa le faci in dieta cainelui tau.
Alimentele concepute pentru stadiul de crestere au niveluri mai ridicate de proteine si calorii pentru a satisface nevoile nutritionale ale puilor care se afla in procesul de dezvoltare. Dar, odata ce juniorul tau are intre 6 si 12 luni, aceste nevoi se schimba. De obicei, atunci cand puiul se apropie de inaltimea adultului, poate trece la mancarea conceputa special pentru caini adulti. Nu uita ca, indiferent de varsta, este important ca blanosul tau sa aiba o alimentatie completa si echilibrata. Pentru a te asigura ca-i oferi cel mai bun start in viata sau ca il ajuti sa primeasca sprijin pentru articulatii, masa musculara si sistemul imunitar, ofera-i o mancare conceputa din ingrediente de calitate superioara, asa cum este hrana uscata super premium pentru caini https://pentruanimale.ro/hrana-uscata-caini/acana.
Talia cainelui tau conteaza
Trecerea la hrana pentru adulti coincide cu maturitatea, dar datorita varietatii mari de rase, cainii se maturizeaza in ritmuri diferite. Rasele mai mici tind sa se maturizeze mai repede decat rasele mai mari:
- Cainii de talie mica, de pana la 13 kilograme, se maturizeaza in jurul varstei de 10 pana la 12 luni.
- Unele rase toy se pot maturiza inca de la sapte pana la noua luni.
- Cainii de talie medie, de pana la 35 de kilograme, se maturizeaza intre 12 si 16 luni.
- Cainii de talie medie se pot maturiza la varsta de 12, 13 sau chiar 14 luni.
- Cainii de rasa gigant (peste 35 de kilograme) pot ajunge la maturitate completa in jurul varstei de doi ani.
Medicul veterinar iti poate recomanda cel mai bun moment pentru a incepe sa hranesti cainele cu alimente pentru adulti, pe baza nevoilor specifice ale animalului tau de companie. Intrucat obezitatea este o problema frecventa in randul cainilor, este crucial ca animalele de companie adulte sa nu mai consume hrana special conceputa pentru juniori. In plus, hrana nepotrivita poate provoca probleme articulare la cainii mai in varsta.
Se modifica numarul de mese
Atunci cand animalul tau de companie are in jur de 2 luni, este necesar sa-i oferi intre 4 si 6 mese pe zi pentru asigurarea nutrientilor necesari. Treptat, numarul de mese scade si de la 2 pana la 4 luni vor fi necesare doar 4 mese pe zi. Juniorii in crestere, cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni, care au un metabolism rapid si o nevoie energetica mai mare, mananca de obicei de trei ori pe zi.
Cand schimbi mancarea de juniori cu cea pentru adulti, nu numai ca reduci numarul de calorii si proteine din alimentatie, ci reduci si numarul de mese. Cei mai multi proprietari de animale de companie aleg sa-si hraneasca blanosii de doua ori pe zi, impartind in jumatate cantitatea zilnica de hrana necesara cainilor cu varsta de peste 1 an.