5 preparate pentru care italienii sunt renumiti in gastronomia internationala

Cand vorbim de celebritate si faima mondiala, fara doar si poate bucataria italiana imparte podiumul cu cea frantuzeasca. Cine nu a cunoscut Italia prin intermediul unor delicatese precum pizza, paste sau risotto? Toate aceste preparate au devenit mancaruri globale, gatite nu doar in restaurantele de pretutindeni, ci si in bucatariile amatorilor din toate colturile lumii. Gustul si aromele aparte ale ingredientelor venite de pe insoritele coaste ale Mediteranei si-au pus amprenta pe unele dintre cele mai spectaculoase feluri de mancare. Iata cateva dintre pentru care sunt renumiti italienii:

1. Pizza

Am putea spune ca nu este nimic de adaugat cand ne referim la pizza, cel mai exportat fel de mancare al tuturor timpurilor. Un preparat ce contine o lipie rotunda peste care se pune sos de rosii, mozzarella si o selectie de diverse toppinguri orecum carne, peste, legume sau fructe de mare, face deliciul oamenilor la nivel mondial. Este cel mai faimos fel de mancare din lume si, chiar daca in Italia exista atat de multe preparate culinare deosebite, niciunul nu scoate in evidenta esenta gastronomiei italiene asa cum o face pizza napoletana. Inventata in Napoli, undeva intre secolele XVIII- XIX, pizza reprezinta o adevarata opera de arta. Ca sa te bucuri de cele mai indragite sortimente de pizza, opteaza pentru livrare de mancare la domiciliu de la Presto Pizza si savureaza preparatul preferat oricand ti-e pofta de-o mancare italiana.

2. Paste

In mod cert, cand spunem Italia ne trece prin gand si un preparat care sa contina minunatele paste. Ravioli, spaghetti, lasagne, macaroni, penne, tagliatelle sau pappardelle, exista atat de multe tipuri de paste incat chiar si cei mai pretentiosi oameni ar gasi un preparat care sa le fie pe plac. Cele mai cunoscute mancaruri ce includ acest aluat framantat si taiat in diverse forme sunt spaghetele Carbonara, lasagna si pastele Bolognese. Insa combinatiile de paste si sosuri sau alte ingrediente sunt numeroase, asa ca nu ne surprinde sa observam in bucataria italiana paste in amestecuri sarate, chiar si dulci.

3. Risotto

Originar din nordul Italiei, risotto reprezinta un preparat din boabe de orez fierte in supa si amestecate cu unt si parmezan. Pentru aceasta mancare se foloseste orez cu bob scurt si mediu – carnaroli, vialone nano, arborio, iar rezultatul trebuie sa fie cremos si apos, dar in acelasi timp cu boabe ferme. Cel mai cunoscut tip de risotto din Italia este risotto alla Milanese, pentru care se utilizeaza boabe de orez scurt, sofran, ceapa si unt. Italienii adora sa manance acest preparat cu cel mult unul sau doua ingrediente suplimentare, cum ar fi fructe de mare, ciuperci sau rucola si smantana.

4. Tiramisu

Gastronomia italiana exceleaza si la capitolul deserturi, iar acest lucru o dovedeste foarte bine celebra prajitura tiramisu. Straturi de piscoturi italiente inmuitate in cafea si lichior, combinate cu straturi de crema obtinuta din branza mascarpone si ou, apoi decorate cu pudra de cacao, fac deliciul gurmanzilor de pe tot globul. Pentru italieni, tiramisu este un desert ce contine espresso si lichior. O varianta autentica a acestui dulce nu exista deoarece fiecare gospodina din Peninsula are propria versiune de tiramisu, insa in mod clasic prajitura are la baza ou amestecat cu mascarpone, cafea, lichior, piscoturi si pudra de cacao.

5. Gelato

Oricine a ajuns macar o data in Italia cu siguranta s-a delectat si cu o delicioasa inghetata. Chiar daca nu italienii au inventat acest preparat, cu siguranta sunt cei care l-au perfectionat de-a lungul timpului. Istoria bine cunoscutului gelato dateaza din perioada Renasterii, chiar daca nici pana in zilele noastre nu se stie cine este autorul acestui cremos desert. In prezent, in peninsula exista nu mai putin de 37.000 de gelaterii. Gelato se produce zilnic, dar spre deosebire de inghetata normala, contine mai multe arome naturale si mai putine grasimi.

Mancarea italiana ofera o imagine vie asupra culturii si traditiilor tarii. Aceasta uimeste prin autenticitate, gust, aspect si ingredientele folosite, de aceea este considerata unica in lume. Lista delicateselor italiene este foarte lunga, aceasta gastronomie fiind cu adevarat bogata si impresionata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − eighteen =